Soteuutisia vuosikymmenen takaa

Löysin vanhojen papereiden välistä kaksi lehtileikettä vuodelta 2005. Ne ovat otsikolla Peruspalvelut pannaan remonttiin ja Manninen: Kymmeniä kuntaliitoksia lähiaikoina – kuntaministeri on valmis uudistamaan kuntien palvelut.

En tiedä miksi olen nuo lehtileikkeet säästänyt. Olin silloin tuore hallintotieteiden maisteri ja juuri aloittamassa hallintojohtajan tehtävissä, joten nämä uutiset olivat kai niin mielenkiintoisia, että ne piti laittaa talteen.

Nyt tänään vuonna 2017 näitä muistelee jokseenkin haikeudella. Silloin ei vielä tiennyt miten kauan tämä muutosten yrittäminen kestää.

Ensimmäisessä lehtijutussa mainitaan seuraavasti:

Kyse on siitä, että katsottaisin palvelukohtaisesti, mikä olisi optimiväestöpohja, joka tarvitaan palvelun tehokkaaseen ja taloudelliseen tuottamiseen. PM Vanhanen 2005.

Miten tuon tehtävän kanssa sitten kävi. Todettiin, että hyvinvointipalveluita on tarjolla todella paljon ja optimiväestöpohjaa niihin on vaikea määritellä kategorisesti. Palvelujen sisällöt ja tuottamistavat ovat erilaisia kunnista riippuen.

Seuraavassa jutussa kuntaministeri lupaa, että

Jokainen suomalainen tulee huomaamaan muutoksen. Oma kunta voi jäädä ilman terveyskeskusta tai koko kunta voi hävitä.

Näin on kyllä tapahtunut, että kuntia on hävinnyt ja siinä samassa myös terveyskeskuksia. Tässä vaiheessa puhuttiin vielä paljon palveluista ja niiden järjestämisestä. Mutta oli surkeaa, että heti kättelyssä peloteltiin kuntalaisia muutoksen edessä.

Vuonna 2020 on soteuudistuksen uusi tavoitevuosi ja samalla uudistuksen 15 vuotisjuhlat. Toivotaan, että silloin maassamme on saatu jokin yhteisymmärrys miten hyvinvointipalvelut yhteiskunnassamme kansalaisille tuotetaan tai järjestetään. Tärkeintä on edelleen saada kansalaisille riittävän laadukkaat ja saavutettavat palvelut, kuten Manninen yli vuosikymmenen sitten julkaistussa uutisessa totetaa. Se tavoite lienee pysynyt samana, toteutuksesta vaan ei ole päästy yhteisymmärykseen.

manninen_sote vanhanen_sote